lördag 29 oktober 2011

FÖRSTA MÖTE 111027

Jag berättade om mig själv men för det mesta pratade jag om min ångest.  Jag har fått med mig flera formulär som jag ska fylla till nästa möte. Psykologen lyssnade och spelade in samtalet.  Hon kommer att vissa upp detta för sin handledare och kollegor.
Den första 45 minuter gick fort. Efter möte kände jag mig torr i munnen, svettig och yr. Trött men hoppfull.  Jag ser fram emot nästa möte under tiden kommer jag att skriva om panikattacker som jag kommer att ha… tyvärr.

OM MIN PANIKÅNGEST

Det är som att jag håller på att förlora kampen mot mig själv. Rädslan har blivit okontrollbar. Den kommer plötsligt, tar över förståendet och paralyserar mig. Stänger mig ute från omgivningen, stänger mig ute från förnuftet. Förvandlar mig till ett litet rädd hopplös djur.
 Vem har jag blivit?
Jag känner inte mig själv sedan jag började få panikattacker och det har pågått nu i åtta månader. Åtta långa månader. Åtta förlorade månader av mitt liv.
Den ödesdigra februaridagen upplevde jag min första panikattack. Jag hade svårt att andas, mitt hjärta slog fort, jag var yr, skakade i hela koppen och hade ont i magen. Jag var övertygad om att jag lider av dödlig sjukdom och mitt liv skulle ta slut.
Sedan dess har jag haft panikattacker. Om jag inte har panikattacker då har jag ångest och jag är oroligt för att jag kommer att få dem. Jag är spänd i kroppen nästan hela tiden och har tiotal kostiga symtom som jag tolkar som bekräftelse på att jag har fysiskt sjukdom.
Vissa timmar är bra och då är jag inte rädd men jag känner besvikelse över mig själv och skam över mitt beteende.
 Dessa timmar är ändå lättare att hantera men de är inte många.  Det krävs inte mycket att väcka den där hemska, fruktansvärda känslan av förtvivlan och skräck.  Det kan vara en sång på radio som jag förknippar med det jag fruktar, det kan vara en prick på min kropp som jag kanske har haft i hela mitt liv men upptäckte först nu som gör att jag blir rädd. Det kan vara vanlig nysning som får mig att förlora kontroll över mina tankar och känslor. Och där står jag igen och känner mig som förlorare i kampen mot mig själv.

VARFÖR SKRIVER JAG BLOGG?


Igår bestämde jag mig att börja skriva om min panikångest. Anledningen till det är att jag har påbörjat KBT behandling. Jag hoppas att det kommer att hjälpa mig. Jag delar med er rädsla och hopp idag. Jag vill tro att jag kommer att dela glädje och lycka med er i framtiden.
Jag hade mitt första möte med psykologen i torsdags den 27 oktober 2011 på Psykologimottagning vid universitet.  Jag är en av de som hade tur att bli utvald till detta. Jag hade ingen chans att få KBT behandlig via vårdcentralen. Men det här är min chans, min möjligget att bli bättre.

BÖRJAN OCH MEDICINERING


När allt detta började för åtta månader sedan frågade en läkare mig: ”Vad ska hända på att du ska tro på att du är frisk?”
”Jag måste göra tester på vårdcentralen”, svarade jag.  Om jag bara fick genomgå undersökningar och tester då allt skulle bli bra igen.  Och jag gjorde undersökning efter undersökning, test efter test men jag mådde inte bra.
Just i den stunden när de säger att jag är frisk känner jag lättnad. Men känslan av att må bra är kortvarig. Den håller inte länge. Den suddas bort av rädslan redan efter några timmar när jag upptäcker en finne eller får ont i ryggen och tror att jag är sjuk.
Från början ville jag inte ta medicin. Jag trodde att det skulle gå över. Men i augusti kapitulerade jag och jag började äta Citalopram. Jag blev jätterädd när jag läste att man skulle kunna må sämre i början av behandlingen. ”Gud kan det bli värre än det är”, tänkte jag.  Jag blev rädd när jag läste om alla biverkningar eller rättare sagt jag blev rädd för att jag skulle få biverkningar och då skulle jag tro att jag sjuk, det skulle bekräfta min rädsla för sjukdom.
Läkaren sa att det gick att kombinera Atarax och Citalopram och det gjorde jag.  Jag bedövade mig själv med Atarax varje gång jag kände att jag på väg in i den hysteriska rädslan och det hände rätt ofta.
Nu äter jag Citalopram. Oro är inte borta. Rädslan är inte lika intensiv men den kommer ofta.