fredag 18 november 2011

INFÖR DEN 5:E MÖTE MED MIN KBT TERAPEUT


Innan jag träffar min terapeut på måndag den 21.a november 2011. ska jag bla.a. testa mina antagande om vissa saker och registrera det i ett formulär.  
1. Jag började äta knäckebröd
Det har jag inte vågat under en längre period för att jag var rädd att jag skulle skada munhåla och det skulle ge mig sår och då skulle jag bli orolig och tro att jag har svamp i munnen. Då skulle jag tro att jag är har någon dödlig sjukdom. Självklart skulle jag då får panikattacker. Min uppskattning på att det skulle hända var 70  på en skalla från noll till hundra.
Och så här var det…
Jag tog knäckebröd och började tugga. Jag kände starkt obehag, lite illamående och lite rädsla. Jag tappade matlust och vill sluta men jag hade lovat mig själv att jag skulle genomföra detta så jag fortsatte. Jag tuggade väldigt försiktigt men jag skulle inte ha någon säkerhetsbeteende så jag tvingade mig att tugga normallt. Efter att jag var klar kände jag oro och började känna med tungan i munhåla och letade efter sår. Och utan att jag hann tänka över så stoppade jag in munnen en sugtablett. Det var också säkerhets beteende, sugtabletten skulle bedöva min känsla i munnen.
Så jag lyckades inte helt med mitt experiment men jag har ändå ätit knäckebröd och det har jag inte gjort på länge. Jag är glad för det men jag är lite orolig för tillfället, inte så att jag fått en sår men jag känner oro, ångest. Antagandet var helt fel.
2. Jag tog en mellanlång, varm dusch
Den 14:e november 2011 skrev jag inlägg JAG VÅGAR INTE. Där har jag skrivit om min rädsla för att duscha med varmt vatten, någonting som jag gillar men vågar inte göra. Så idag tog jag en varm, mellanlång dusch. Jag var rädd. Men jag gjorde det. Sedan tittade jag i spegel. Det har jag haft svårt för sedan jag fick panikattacker. Att titta i spegel är för mig alltid risk att upptäcka någonting på min kropp som kommer att leda till panik. Idag efter duschen tittade jag i spegel. Jag såg ingenting konstigt. Jag började torka mig och forsatte titta i spegel. Då upptäckte att den här rodnad som skämde mig under en lägre tid berör på att jag torkar mig hård med handduken. Jag klarade att duscha och klä på mig utan att jag var oroligt att jag är sjuk.
Medan jag var i duschen då tänkte jag:
JAG MÅSTE UTMANA MIG SJÄLV!
NEJ!
JAG SKA UTMANA MIN FOBI, INTE MIG SJÄLV.
MIN FOBI ÄR INTE JAG, DET ÄR INTE MIN IDENTITET.  JAG STÅR I INTE I KONFLIKT MED MIG SJÄLV. JAG HAR FOBI, RÄDSLA SOM IBLAND TAR KONTROLL ÖVER MIG MEN NU SKA JAG TA KONTROLL ÖVER MIN RÄDSLA.


Min terapeut pratade om fara att identifiera sig med sin fobi. Jag mådde faktiskt mycket bättre när jag tänkte att jag ska utmana min fobi och inte mig själv.