söndag 4 december 2011

EXPANSIONENS FYRA STEG


Övningen har jag fått från min KBT terapeut vid Psykologimottagning vid Örebro universitet.

STEG ETT- OBSERVERA
Observera förnimmelserna i din kropp. Gå igenom din kropp från topp till tå. Vad besvärar dig mest? Om du har ett obehags känsla i hela kroppen väljer du bara ut det område som besvärar dig mest. Nu ska du rikta din uppmärksamhet mot den känslan. Studera den nyfiket. Lägg märke till var den börjar och var den slutar. Vad har den för kontur, form? Sitter den på kroppens yta eller inom dig? Hur lång sträcker den sig? Var känns den som mest intensiv? Var den är svagast? Känns den likadant i mitten och kanterna? Pulserar den? Vibrerar den? Är den lätt eller tung? Rörlig? Kall?
Jag har rätt ofta ”konstig” känsla i munnen. Den känns mest undertungan vid främre tänder och lite på gommen, vid främre tänder. Ibland känns det som svag metall smak. Känslan sitter på ytan, känns mest i mitten. Den rör sig inte.

STEG TVÅ- ANDAS
Andas in förnimmelsen och runt den. Börja med ett par djupa andetag, ju långsammare desto bättre. Var noga med att tömma dina lungor helt när du andas ut. Det är viktigt att andningen är långsam och djup. Dina känslor kommer inte att försvinna men du kommer att hitta en lugn mittpunkt inom dig. Fortsätt att andas långsamt och djupt och föreställ dig att dina andetag flödar in i förnimmelsen och runt den.
In genom näsan och ut genom munnen.

STEG TRE- SKAPA UTRYMME
När dina andetag flödar in i känslan och runt den, är det som om du skapar mer utrymme inne i din kropp. Du öppnar och skapar mer utrymmer runt förnimmelsen så att den får mer plast och kan förflytta sig. Den kanske blir större och tar mer plats, det är OK.
Jag andras in och runt den. Den är orörlig men blir mindre intensiv.

STEG FYRA- TILLÅT
Tillåt förnimmelse att finnas till, trots att du inte tycker om den eller vill ha den. Låt den vara. När ditt medvetande uppmärksammar den så säger du: ”Tack medvetande” och fortsätter att observera. Om du börjar kämpa emot känsla så konstatera du behov. Nicka och säg: ”Jag ser dig” och sedan riktar du uppmärksamhet mot själva förnimmelsen.
Du ska inte göra dig av med den eller förändra den. Det gör inget om den försvagas av sig själv. Det gör inget om det inte blir någon förändring. Målet är inte att utplåna den eller förändra den. Målet är att sluta fred med den. Att låta den vara, även om du inte tycke rom den eller vill ha den.
En finns där, den här konstiga känslan i munnen. Jag får den inte bort även om jag vill det. Jag acceptera den. Den finns och jag känner den. Det ok. Min önskan att den är borta får den inte bort. Den finns och jag känner den. Och det får vara OK.



Du kan behöva fokusera på förnimmelsen i allt från par sekunder till några minuter ändå tills du helt har slutat kämpa mot den. Ha tålamod. När du klar så går du genom kroppen igen. Hittar du en till besvärlig förnimmelsen så upprepar du proceduren med den. Du kan göra samma sak med så många olika förnimmelser du behöver. Försätt till ditt kampvred är helt av.

När du utövar den här tekniken så kan två olika saker hända:
1. Dina känslor förändras
2. Dina känslor förändras inte
Det spelar ingen roll, tekniken handlar inte om att förändra dina känslor utan acceptera dem. Om du verkligen har släppt kampen mot denna känsla så kommer den att ha mycket mindre effekt på dig oavsett om den förändras eller inte.