onsdag 9 november 2011

IMORGON ÄR DET DAGS FÖR DEN TREDJE MÖTET MED KBT PSYKOLOGEN

Idag var en bra dag, inga panikattacker. Jag var inte ångestfri men ångesten är mer hanterbart än panikattacker. Jag tror att det som hjälpte mig idag och som gjorde att jag var panikattackfri är inlägg som jag skrev imorse. Så fort jag kände ångest då stannade jag upp och frågade mig själv:
Vad är det som du är rädd för?
Mår du bra av att tänka så? SLUTA DÅ!

OHJÄLPSAMMA TANKAR


I våras köpte jag bok ”Ingen panik” av Per Carlbring och Åsa Hannel.  På sidan 124 skriver de om ohjälpsamma tankar.
Vi som lider av panikångest eller paniksyndrom förutom att vi har förvrängda tankar som saknar grund i logiken och baseras på våra feltolkningar har vi även en hel del ohjälpsamma tankar som är dysfunktionella.
Vi klandrar sig själva för gamla misstag, vi är självkritiska eller oroliga över någonting.
Jag klagar mig själv för att jag mår som jag mår. Jag försöker att förstå varför jag lider av panikångest. Vårdpersonalen som jag har träffat hittils har olika uppfattningar. En grupp tror att jag bär med mig mycket från förflutna och att jag har obearbetade traumatiska händelser i mitt liv. Den andra gruppen tycker att uppkomst av min ångest har med den enorma stressen på jobbet om jag kände strax innan jag fick min första panikattack att göra.
Själv är jag osäker. För mig är mer logiskt att det var stressen på jobbet. Jag hade fått en ny tjänst och jag hade svårt att organisera mitt jobb på sätt som jag är van vid dvs. att ha total kontroll. Det nya jobbet var en tjänst där det inte gick att ha kontrollen över processen.
Den andra varianten om obearbetat trauma har jag svårt att relatera till men jag utesluter den inte. Kvällen innan jag fick min första panikattack läste jag kopia av min brors journal . Jag mådde dåligt och jag var ledsen. När jag pratade om det här med min psykolog ville jag spy. Så det påverkar mig tydligen.
Jag försöker hitta svar på varför jag har paniksyndrom och tänker mycket på det. Med den är väl en typisk ohjälpsam tanke. För den här tanken gör mig ledsen. Och jag behöver väl inte veta varför. Det viktiga är att må bra. Jag borde nog acceptera att det är som det är och tänka positiva saker och göra saker som gör mig glad.
Ett tips från boken
”ATT VARA SJÄLVKRITISK, ATT STÄNDIGT OROA SIG ÖVER NÅGOT, ELLER ATT HELA TIDEN KLANDRA SIG FÖR GAMLA MISTAG ÄR MYCKET OHJÄLPSAMT OCH DET BLIR TILL SLUT OHÄLSOSAMT. DU KAN AVGÖRA OM EN TANKE ÄR HJÄLPSAM GENOM ATT FRÅGA DIG OM TANKEN HJÄLPER DIG OCH OM DU MÅR BRA NÄR DU TÄNKER SÅ.” Ingen panik, sid.124.