lördag 12 november 2011

MER OM DET TREDJE MÖTE HOS KBT PSYKOLOGEN

Tydligen har jag biologiska förutsättningar att utveckla ångest och liknade problematik. Min gen som vi kan kalla för ”oro-gen” är starkare än det behövs . Den kunde villa och vara latent om jag hade ett liv utan traumatiska händelser.  Sådan tur hade inte jag. Omständigheter i mitt liv har gjort att den här ”oro-gen” växte och växte och till slut under en turbulent period av mitt liv utvecklade fobi vars symtom blev panikattacker.
Varför nu och just den här fobin? Svaret är att jag var väldigt sårbart pga. långvarig stress som jag utsatte mig för. Dessutom en av mina närastående har samma fobi och jag har i den här stunden av sårbarheten överför den till mig.
Jag fick med mig ett informationsblad om fobier där det står:
”Även föräldrarnas och anhörigas beteende tros kunna inverka. Om man är sårbar kan en fobi utlösas eller förstärkas genom en upplevelse, eller genom att bevittna en rädsloreaktion hon exempelvis en förälder.”
Jag har, tror jag lyckas dölja från mina barn mina problem men det här är en påminnelse att vara ännu mer försiktigt och inte överföra mina rädslor på dem. Det skulle vara fruktansvärt.