söndag 27 november 2011

EXPONERINGAR


Här sitter jag med ett kopp te, nyduschad efter en lång svettig promenad. Ni förstår om ni har läst mina tidigare inlägg att långa promenader och varma duschar är mina beteende experiment eller exponeringar.
Att duscha med varmt vatten är nästan ingen problem längre. Att promenera går också jättebra. Ibland blir jag påhoppad av någon ”sjuk” tanke men jag skakar av det rätt fort. Idag har jag t.ex. under en stund känt att det kliar lite på ryggen och den automatiska negativa tanken var ”Tänk om det är utslag” men nej.  Jag bröt cirkel direkt med tanke ”Ingen fara, det är ångest inget utslag”. Ett annat mantra jag har är ”Mina tankar och känslor är inte fakta” detta är ur boken ”Ingen panik”.

Nu går genom boken ”Fri fån oro, ångest och fobier” delen under titeln ”Steg för steg för att bli av med fobin”. Det är tydligen av stor vikt att skriva ner sina mål på rätt sätt. Målen ska vara realistiska och man ska formulera dem på så sätt att målen blir handlingar inte känslor. Jag ska alltså inte skriva
Jag vill må bra! utan Jag ska promenera varje dag.
Man ska göra en mållista och börja med den lättaste utmaning för så småningom jobba sig genom hela listan.
Min lista (som kommer revideras med tiden för att det är svårt att formulera mål)
1.       Jag ska ta långa promenader minst två gånger i veckan.
2.       Jag ska äta knäckebröd varje dag
3.       Jag ska duscha med varmt vatten
4.       Jag lyssna på radio när jag kör bil
5.       Jag ska inte gå från situationer som jag tolkar som farliga
6.       Jag ska hälsa med hanskakning
Innan man börjar med exponeringar borde man skriva vad man tror att det kommer att hända när man exponerar sig.  Efter exponeringen ska man skriva vad som har hänt och jämföra med det som man trodde skulle hända.  
Jag har efter det 3:e mötet med min KBT terapeut fått ett sådant formulär.
PS
Jag är inte längre rädd för promenader, knäckebröd och varma duschar och pga. det MÅR JAG BRA!