onsdag 16 november 2011

DET 4: E MÖTE HOS MIN KBT PSYKOLOG

Jag fick en analys av min fobi genom klassisk betingning.
”Klassisk betingning (alternativt Pavlovsk betingning eller respondent betingning) är en typ av associativ inlärning, där en organism lär sig att koppla ihop ett stimulus med ett annat. Företeelsen har särskilt utforskats i behaviorismen.” Wikipedia.
Mina obetingade stimuli: Jag var utsatt för död . (Det kan vara också en traumatisk upplevelse från bardomen då jag såg TV program om viss sjukdom och jag fick för mig att alla skulle bli smittade och dö.)Min obetingade respons är: rädsla, obehag, hjälplöshet.
Min betingade stimuli är: rädsla för smittsamma sjukdomar, rädsla för att smitta andra och att dö. Min betingade respons är: undvikandet av allt som jag tror kan vara smittorisk och undvikandet av allt som kan får mig att tro att jag är sjuk.
Konsekvensen är att undvikandet minskar ångest och rädsla för en stund men det ökar behöv av kontroll och leder till mer undvikande.
Ett exempel är att jag försökte undvika handskakningar men nu har gått ett steg längre så jag vill inte ta samma penna som mina kunder har använt.
 Jag kommer att skriva mer om det fjärde mötet med min psykolog imorgon. Nu är jag helt slut.