onsdag 7 december 2011

DET 7:E MÖTE HOS MIN KBT PSYKOLOG

Idag var mitt 7:e och sista möte hos min KBT terapeut för i år. Nu får jag klara mig själv tills jag får en ny terapeut i januari 2012. Det är lite skärmande. Att ha ett schema över tider hos terapeut var en trygghet för mig. Det var så skönt att ha någon att dela med mig dem konstiga och för många ofattbara känslor och tankar. Det var så bra att få träffa någon som visste vad fobin gör med mig. Det var så bra att träffa någon som kunde hjälpa mig. Min terapeut har lärt mig mycket och jag har gjort stora framsteg. Jag har lärt mig om fobi och hantering av oro och panikattacker. Min livskvalitet förbättrades då jag har börjat promenera, lyssna på radio etc.

Men nu är det som det är. Jag får acceptera det. Och det är nog ändå så att det här är min kamp och jag är huvudroll i det här dramat.




Så vad kan jag dela med mig idag?

Vi pratade om backslag och återfall. Skillnad mellan dessa två är att återfall innebär att man är där man började och allt som man har lärt sig är borta. Bakslag är en tillfällig försämring. Psykologen var tydlig i påstående att jag kommer att få backslag. Men förhoppningsvis kommer jag inte trilla ner till den djupa mörka plasten där jag var i början av terapi.

Jag fick med mig en lista med instruktioner som man ska använda sig av vid backslag.

”1. Säg till dig själv att det är vad din psykolog sa skulle inträffa förr eller senare och det är inte en katastrof. Det är inte återfall, utan en tillfälligt misslyckande att klara av en situation som du har klarat tidigare.
2. Begränsa bakslaget, dvs. låt den inte sprida sig till andra situationer.
3. Repetera de färdigheter du lärde sig under behandlingen.
4. Gå tillbaka till den situation bakslaget inträffade så fort som möjligt och fokusera all din uppmärksamhet på allra första tecken på ångest.
5. Applicera din färdighet så snart du känner de första ångestsignalerna.
6. Stanna kvar i situationen tills ångesten är reducerad och när du klarat det du vill klara.
7.om det inte fungerar, planera för att försöka i en lättare situation och gå tillbaka ett steg.
8. Om det fungerar, repetera steg 4-6.

LYCKA TILL!!!” Psykologimottagning Örebro universitet