lördag 26 november 2011

VARFÖR HAR JAG FOBI


Igår har jag börjat läsa boken ”Fri från oro, ångest och fobier” av Maria Farm Larsson och Håkan Wisung. Boken handlar om KBT behandling av bl.a. specifika fobier.  Den förtydligar vad som händer under KBT dvs.  ”KBT vill förändra inte bara hur man tänker utan även hur man beter sig, hur man handlar. Dessa förändringar leder då också till förändringar i stämningsläge, känslor och i ibland hur kroppen reagera och känns.” sidan 8.


Rädslan definieras som icke-viljemässig reaktion på en hotfull trigger. Och vilka triggers vi reagerar på bestäms i huvudsak på fyra sätt: 
- förprogrammerade genetiska reaktionen
- inlärda genom upplevelse
- inlärda genom att bevittna andras rädslereaktion 
- oförmågan att sortera information på rätt sätt

Om någon skulle ha frågat mig för två dagar sedan vad rädsla är då skulle jag nog säga okontrollbar reaktion. Men nu när jag har läst ”icke-viljemässig reaktion” så känns det som en mycket bättre förklaring. Jag kan kontrollera många rädslor men den här fobiska är för stark. Inte för att den är mer verklig eller mer farlig, utan för att jag feltolkar stimulans. Men jag kommer att lära mig att tolka dem skärmande situationer på ett anat sätt och det kommer att leda till att den ”icke-vilje mässiga” reaktionen aldrig kommer i gång.

Jag har funderat sedan tidigare på varför har jag denna fobi? Och varför fick jag det nu? Och jag kan hitta förklaring i minst tre av fyra ovanstående triggers.
- visst kan det vara genetisk men tanke att både min mamma och min syster har viss ångest problematik
- jag är tveksam till inlärda upplevelse.  
- inlärd genom att bevittna kan nog vara en av de triggers som kanske har påverkat mig då jag har bevittnat min systers ångestreaktion rätt många gånger
- oförmåga att sortera information. Här tänker jag på fyra situationer som jag har upplevt. Två från barndomen och två situationer som jag har upplevt strax innan min första panikattack. Jag har skrivit tidigare om att som barn såg jag en TV program om en sjukdom och jag förstod inte mycket förutom att denna sjukdommen var smittsamt och att det fanns ingen medicin mot den. Min slutsats blev att alla kommer att smittas och alla kommer att dö. Den här rädslan förstärktes av en film som jag har sett samma år (80-talet) och som handlar om dödligt virus och ett isolerat sjukhus där alla till slut dör och just den här filmen blev en illustration i mitt huvud av de som kommer att hända. Det blev verkligt, filmen visade mig hur det kommer att bli och dokumentär film bekräftade mig att det finns dödliga sjukdomar på riktigt. Jag har i hela mitt liv varit rädd för smittsamma sjukdomar. Men fram tills nu har jag kunnat kontrollera denna rädsla. Det var jobbigt 2003 när SARS härskade i Asien och när det började med Fågelinfluensa och sedan Svininfluensa.  Men jag hade ändå kunnat kontrollera min rädsla. Det som har hänt i våras var att jag var utsatt för långvarig stress och pga. det sårbar. När jag fick kännedom om att en person som jag har jobbat med är sjuk av en smittsam sjukdom fick jag min första panikattack. Jag trodde att jag utsatte mig för smittrisk. Och sedan dess... är panikattacker min vardag.
Men varför jag utvecklade fobi är inte viktigt. Även om jag visste det så skulle inte det göra att jag blir fri från det. Så… det kan vara någon av ovanstående fyra triggers, det kan vara kombination var några eller ingenting av det. Det spelar ingen roll. Det som är viktig är hur ska jag bil av med det?

Idag kommer jag att fortsätta att utmana min fobi. Nu är jag tillräckligt stark igen för att göra det.